islami hassasiyet
Salı, Kasım 29, 2005
  [islami-hassasiyet] ÖFK'ların adı Katılım Bankası oldu
EKONOMİ 30.11.2005  ÇARŞAMBA

ÖFK'ların yeni ismi 'katılım bankası' oldu

Faizden kaçan tasarruf sahiplerine 21 yıldır finansal hizmet sunan özel finans kurumları (ÖFK) yeni Bankacılık Kanunu'nun onaylanmasının ardından 'katılım bankası' adını alıyor.

Böylece, ticari bankalar ile yatırım ve kalkınma bankalarından sonra Türkiye üçüncü bir banka türü ile de tanışmış oldu. Finans kurumu tanımının hem yurtiçi hem de yurtdışında müşteriler ve ticari bağlantılar tarafından tam olarak anlaşılamadığını gerekçe gösteren finans kurumları bu yenilikle karışıklığın düzeleceğine inanıyor. Kanunun isim değişikliği için 3 aylık bir süre tanıdığı Özel Finans Kurumları Birliği ise ismini beklemeden değiştirdi. ÖFK'ların ortak hareket etmesini sağlayacak bir platform olarak kurulan ÖFKBir, bundan sonra Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) adıyla faaliyetlerine devam edecek. Kuveyt Türk Genel Müdürü ve TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan, yapılan düzenleme ile sadece isimlerinin değiştiğini, ilkelerinin süreceğini söyledi. Faizsiz bankacılığın bütün prensiplerine eskiden olduğu gibi azami dikkatle bağlı kalacaklarını vurgulayan Uyan, yeni değişiklikle Devlet İç Borçlanma Senedi almalarına imkân doğduğunu; ancak bunu asla kullanmayacaklarını dile getirdi. Uyan, ileride gelire dayalı faizsiz bonoların işleme girmesi halinde bu türlü enstrümanlara yatırım yapabileceklerini de sözlerine ekledi. Uyan, "banka" kelimesinin ulusal ve uluslararası finans çevrelerinde yaşanan belirsizliği azaltacağını söylerken 'katılım' ibaresinin de kâr ve zarara iştirak anlamına karşılık geldiğini belirtti. Uyan, " Özellikle altını çizmekte yarar görüyoruz ki, bankalarımızın sadece isim ve unvanları değişmiş, çalışma prensipleri ve yöntemlerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır." dedi. Katılım bankası adını almaları ile küresel sermaye ile ilişkilerin daha da güçleneceğini ileri süren Uyan, ayrıca sektörün yeni bir heyecan ve dinamizm kazanacağını da aktardı.

Her yıl yüksek bir büyüme performansı ile yaklaşık 10 yıl sonra toplam bankacılık sektörünün yüzde 10'una ulaşmayı amaçladıklarını dile getiren Ufuk Uyan, "Katılım bankalarımız, nitelik ve faaliyet alanlarıyla ilgili tereddütleri kısa sürede aşarak, yeni dönemde daha aktif, müşteri memnuniyetine ve hedefe odaklanmış, iç ve dış potansiyelden daha fazla pay alan, Avrupa Birliği (AB) normlarına tamamen uyum sağlamış bir vizyon öngörmektedir." ifadelerini kullandı. Şu an itibarıyla 6 milyar doların üzerinde fon büyüklüğüne sahip olan katılım bankaları 10 yıllık süreçte 26 milyar dolarlık bir kaynağı yönetmeyi hedefliyor.

Katılım bankaları olarak yeni dönemde özellikle Körfez sermayesini cezbedecek enstrümanlar üzerinde yoğunlaşacakları sinyalini veren Uyan, "1,5 yıl gibi kısa bir süre içinde ikiye katlanan petrol fiyatlarının körfez bölgesinde doğurduğu yeni sermaye birikimi, dış yatırımcılara istikrarlı ve güvenli bir ortam sunma konusunda çaba gösteren Türkiye için önemli bir potansiyeldir." şeklinde konuştu. Katılım bankalarının, gerek bu bölgelerdeki ortaklarının, gerekse yeni yatırımcıların doğrudan ve dolaylı yatırımları için her türlü aracılık hizmetlerine hazır olduğunu dile getiren Uyan, Körfez sermayesine hitap edecek mali enstrümanların çıkarılmasının o bölgeden gelecek sermaye akışını hızlandıracağını vurguladı. Uyan, yeni enstrüman çıkarıp çıkarmayacaklarına ilişkin bir soru üzerine de, dünyada aktif varlığa dayalı menkul kıymetlerin yaygınlaştığına işaret ederek, "Bizler bunları da yapmak istiyoruz. Özellikle Mortgage Kanunu çıktıktan sonra menkul kıymet çıkartarak bunları Körfez ülkelerinde satmak istiyoruz." dedi. Ufuk Uyan, özel şirketlerin ellerindeki menkul kıymetlerin fona dönüştürülmesini bu bağlamda atılabilecek öncelikli adımlar arasında gösterdi.

Faizsiz hesaplar da devlet güvencesinde


Yeni ismini duyurmak üzere kamuoyu karşısına çıkan TKBB'nin basın toplantısına Asya Finans Genel Müdürü Ünal Kabaca, Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Adnan Büyükdeniz, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Anadolu Finans Genel Müdürü Yunus Nacar ve Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz katıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ilkinde veto ettiği; ancak Meclis'ten ikinci gelişinde kabul etmek zorunda kaldığı Bankacılık Yasası, faizsiz bankacılığı 'katılım bankası' adıyla sürdürecek finans kurumlarını sisteme tam anlamıyla entegre ediyor. Yasa ayrıca katılım bankalarındaki tasarrufların 50 bin YTL'ye kadar olan bölümünü güvence altına alan ve Katılım Bankaları Birliği bünyesinde bulunan Güvence Fonu'nu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrediyor. Yani mevduata sınırlı devlet güvencesi, katılım bankalarını da kapsayacak şekilde genişletiliyor.
Kaynak : Zaman Gazetesi

 




<< Home

ARCHIVES
Kasım 2005 / Aralık 2005 / Ocak 2006 / Şubat 2006 / Mart 2006 / Nisan 2006 / Mayıs 2006 / Haziran 2006 /


Powered by Blogger